Orele de intrare in salina sunt intre 9:00 si 13:30 de Luni pana Duminica.
"Zacamantul de sare de la Turda are peste 13 milioane de ani, o grosime medie de 250 metri (pe alocuri ajunge la 1200 m) şi cantareşte peste 38 de miliarde de tone. Exploatarea sarii a inceput din perioada romana. La începutul secolului al XVIII-lea, minele de sare de la Turda erau cele mai importante mine de sare din Transilvania. Taiatul sarii se făcea manual.
Galeria Franz Jozef, mina Rudolf (80 m lungime, 50 m lăţime, 40 m inalţime), mina Terezia (112 m înalţime), putul Anton, camera Ghizela, camera Altarului, reprezinta misterele salinei!
Temperatura in salina este cuprinsa intre 10 -12 grade C tot timpul anului, umiditatea relativa 75-80%, viteza curentilor de aer este de max. 0,2m/s (0,02m/s în mina Rudolf). Se recomanda imbracaminte adecvata.
Salina este iluminata integral; o sursa de lumina portativa este totusi utila."
Sa intram !!!
Pretul unui bilet in salina este de 10 ron adulti si 5 ron copii.
Zona sterila (sapata in pamant) are 526 m lungime, este armata cu un zid de piatra de cca. 40 cm grosime; pe peretele din stanga este marcata lungimea galeriei in stanjeni (1 stanjen = 1,89 m). instalatia electrica a fost realizata in 1910.
Dupa 1948 si pana in 1992 a fost folosita ca depozit de branza, perioada in care a fost turnat cimentul si au fost realizate instalatiile de apa si canalizare.
Si incepe sarea. Mirosul pana aici e unul foarte "interesant", in sensul rau al cuvantului.
Mina Iosif (Sala Ecourilor).
Am strigat si noi acolo, inca mai functioneaza reverberatia (ciudat).
Crivacu, un mare troliu cu ax vertical actionat prin forta cailor, cu care se extragea sarea din mina Rudolph.
Rotile pe care era ghidata sfoara ce ducea in mina Rudolph.
Mina Rudolph, care era inchisa pentru amenajari, vizitatorii avand acces doar de la balcoanele de sus. In aceasta mina s-a amplasat si un lift pentru cei mai slabi de picioare sau de inima.
Altarul.
Ne scriam numele cu un cui pe perete (glumesc).
Baza de tratament, foarte frumos amenajata, era plina de copii si parintii lor.
Sunt sigur ca nu ati inteles mare lucru din explicatiile mele, si nu ati reusit sa va faceti o imagine de ansamblu a salinei, nu veti reusi sa va dati seama de dimensiunile colosale ale salinei, din poze sau filmulete, singura optiune care a mai ramas este sa mergeti si sa o vizitati.
Am gasit un documentar foarte util pentru cei care o veti vizitati si nu veti avea parte de un ghid profesionist.
Site-ul salinei este http://www.salinaturda.eu/
interesant blog...
RăspundețiȘtergere